;

DTU Meddelelser

Nu kan unge udforske mikrobernes usynlige superkræfter på ny interaktiv hjemmeside

DTU Biosustain har netop publiceret en ny interaktiv hjemmeside målrettet unge i alderen 14 til 19 år for at give dem muligheden for at udforske det skjulte potentiale i de mikroorganismer, der lever i og omkring os.

Gennem en interaktiv og inspirerende platform kan brugerne udforske mikroorganismernes ofte oversete værdi, hvordan de er med til at forme verden omkring os og ikke mindst sætte fokus på, hvordan mikroorganismernes evner kan hjælpe os med at løse verdens mest presserende udfordringer. Tanken har været at skabe en platform, der er sjov og engagerende samtidig med, at brugeren lærer grundprincipperne inden for biologi, mikrobiologi og bioteknologi. 

En ny måde at kommunikere videnskab til unge mennesker 

MicrobeXplorer er designet til at vække nysgerrighed og fascination hos de unge gennem en ny måde at kommunikere videnskab på. Ved brug af 3D-modeller, animationer, videoer, quiz og meget andet er der skabt et eksplorativt univers klar til udforskning. Vi håber, du vil udforske det selv og dele det med elever og kolleger til inspiration. 

Hjemmesiden er baseret på den nyeste forskning. Den er udviklet i samarbejde med forskere fra DTU Biosustain, som har bidraget med deres ekspertviden og gennemgået al materiale. Gennem hele forløbet har vi inddraget en fokusgruppe bestående af lokale gymnasieelever og undervisere og herigennem fået vigtig feedback samt gode idéer, som er blevet implementeret.  

Ud over at inspirere især unge til selv at udforske dette univers af mikroorganismer, kan MicrobeXplorer bruges som et uddannelsesmæssigt understøttende værktøj på gymnasieniveau, både nationalt og internationalt. Siden er på nuværende tidspunkt på engelsk, men en dansk version er på trapperne. 

Hvad kan du finde på MicrobeXplorer 

Det primære fokus på hjemmesiden er de fire mikrobielle verdener, som er klar til udforskning:  

  • Truffles (trøfler) – beskriver svampe, underjordiske netværk og måden svampe kan anvendes til løsninger på globale udfordringer.  
  • E. coli – introducerer denne mikroorganisme, syntetisk biologi og bioteknologi, herunder brug af cellefabrikker. 
  • Yeast – beskriver gærcellens historie, dets liv i laboratoriet, samt opskalering til industrielt formål. 
  • Food – omhandler problemerne ved vores nuværende fødevaresystem, mad lavet ved brug af mikroorganismer, vores tarm-mikrobiom samt potentialet i mikrobiel mad. 

På hjemmesiden findes desuden en ordliste, ressourcer til videre studier og en introduktion til nogle af de spændende karrieremuligheder inden for dette videnskabelige felt. 

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte Vanesa Sánchez Guajardo (vansag@biosustain.dtu.dk), projektleder på MicrobeXplorer. 

https://microbexplorer.dtu.dk/