Biomekanik og biomaterialer
Typen af materialer anvendt i et medicoteknisk produkt kan være kritisk. I forsøget på at beklæde karproteser med patientens egne celler er der visse typer af polymere, der er mere egnet til cellevedhæftning end andre. Metaltrådene hvorpå tekstilet er fastgjort skal kunne huske sin udspændte form mens den er krympet sammen og placeret i indføringskateteret. Når karprotesen skubbes ud af kateteret, ændres dens temperatur til blodets temperatur, og metaltrådens molekylers gitterstruktur skifter tilbage til den oprindelige form. En legering af nikkel og titanium kaldet nitinol er sådant et shape memory materiale.
Hofteprotesen er et andet eksempel, hvor kendskab til materialevidenskab er en vigtig forudsætning. Protesen består af en stamme, der presses ned i lårbensknoglens rørformede hulrum. Stammen har tidligere været fastgjort med cement, men nu presses den konisk formede stamme blot ned i knoglen og sidder fast af sig selv. I de sidste generationer gives stammen en overflade af et porøst metal, således at knoglevæv kan gro ind i stammens overflade. Stammen var tidligere lavet af stål, men er nu en legering af titanium eller en legering af kobber og krom. Protesens kugleformede hoved er lavet af aluminium, zirconia eller en legering af kobber og krom. Den del af protesen, der indsættes i bækkenet, er formet som en kop, hvor det kugleformede protesehoved kan indsættes. Er koppen lavet af metal er den ofte lavet af en legering af kobber og krom eller af aluminium. Koppens ydre skal er porøs, så bækkenknoglen kan gro ind i koppen. Koppen kan også være lavet af polyætylen. I så fald er den indsat i en metalskal med en porøs yderside. Keramik har også været anvendt til koppen.
Man skulle tro, at stammen skulle laves af så stift et materiale som muligt. Det har imidlertid vist sig, at hvis stammen er meget stiv, vil den bære den største del af personens vægt. Knoglevævet uden om stammen vil bære en ringe vægt, og som med astronauter i vægtløs tilstand vil knoglens indhold af kalk reduceres. Herved blødgøres knoglen, og stammen kan ikke længere sidde fast forankret i knoglen. Af denne grund anvender man ikke længere stål til stammen.
De materialevidenskabelige aspekter af medicotekniske produkter indebær specialviden om både metaller, keramer og polymere. Disse materialer ligger også inden for rammerne af klassiske ingeniøruddannelser inden for materialevidenskab. Så hvad er forskellen på at specialisere sig inden for den klassisk materialevidenskab og inden for biomateriale-området?
I en uddannelse inden for den klassiske materialevidenskab vil man, ud over en omfattende viden om metallers, keramers og polymeres mekaniske egenskaber, også lære om mere grundlæggende forhold, der gør det muligt at udvikle nye materialer. En medicoingeniør med speciale i biomaterialer vil som regel ikke beskæftige sig med fremstilling af nye typer materialer, men derimod med at udvælge de bedst egnede blandt kendte materialer. I vurderingen af egnethed indgår ikke kun viden om de mekaniske egenskaber, men også viden om materialers biokompatibilitet, dvs. nedbrydningsprocesser i kroppen, proteiner og cellers interaktion med forskellige materialetyper, immunreaktioner, sårheling og betændelse. En medicoingeniør med speciale i biomaterialer arbejder således i krydsfeltet mellem materialevidenskab, faststofmekanik og cellebiologi.
Anbefalet studieforløb: Biomekanik og biomaterialer
I forebyggelsen af skader på bevægeapparatet og de indre organer forårsaget af kraftbelastninger er det vigtigt at have viden om de forskellige organers tolerance for kraftpåvirkninger. Fastlæggelse af sådanne tærskelværdier er en typisk opgave for en biomekaniker (betegnelsen for en medicoingeniør, som har specialiseret sig i biomekanik). Fagområdet, der beskæftiger sig med faste stoffers deformation under en kraftpåvirkning (tryk, træk, bøjning, vrid), kaldes faststofmekanik.
Teknikker, der medvirker til genvinding af normal funktion af et organ, typisk bevægeapparatet, betegnes rehabilitering. Det kan være en patient, der er blevet delvist lammet på grund af en hjerneblødning eller en traumatisk ulykke. Konsekvensen kan fx. være, at patienten ikke længere kan gøre brug af de normale muskler under gang. Fysioterapeuten kan her få assistance fra biomekanikere med speciale i bevægelsesanalyse. Disse anvender videobaseret udstyr til at lave målinger på lemmernes hastigheder og accelerationer samt musklernes arbejdsmønster. Disse informationer kan bruges til at lægge en rehabiliteringsplan, der er tilpasset en given patients situation.
De materialevidenskabelige aspekter af medicotekniske produkter indebær specialviden om både metaller, keramer og polymere. I vurderingen af disse materiales egnethed i en medicoteknisk anvendelse indgår desuden viden om disse materialers biokompatibilitet dvs. nedbrydningsprocesser i kroppen, proteiner og cellers interaktion med forskellige materialetyper, immunreaktioner, sårheling og betændelse.
Dette anbefalede studieforløb har kernekurser inden for styrkelære, materialevidenskab, computerberegning af materialers mekaniske stress og deformation, biokemi og celle- og molekylærbiologi.
Bemærk: Formålet med et anbefalet studieforløb er at vise den studerende, hvilke muligheder der eksisterer for at sammensætte et personligt studieforløb. Kursusskemaet indeholder derfor flere kurser, end det er muligt at tage. Det er den studerendes ansvar at lave sine kursusvalg, således at studieordningens krav er opfyldt.
Videnskab, Teknologi og Samfund... Videnskab, Teknologi og Samfund (polyteknisk grundlag)
På 3. semster skal der vælges 5 ECTS mellem 01034 og 02112. På 4. semster skal der væges 10 ECTS mellem 10420, 27022 og 26400.