Statens Uddannelsesstøtte (SU)

SU-kontoret på DTU har her på siden samlet information, som er særligt relevant for dig som studerende på DTU.

Vælg emne i menuerne herunder. Husk, at du kan læse om de generelle betingelser for at modtage SU, ansøgningsprocedurer m.m. på www.su.dk.

Statens Uddannelsesstøtte er økonomisk støtte til dig, der går på en uddannelse.

SU-loven giver dig mulighed for:

  1. et stipendium (det vi kalder ”SU”) 
  2. et eventuelt SU-lån og
  3. et fribeløb, som giver dig mulighed for at tjene penge, uden at du skal tilbagebetale SU-stipendier og evt. SU-lån.

Se mere på www.su.dk

Ansøgninger om SU skal tastes på minSU. I nogle tilfælde skal du i tillæg til den elektroniske ansøgning aflevere en papiransøgning til SU-kontoret. Det vil bl.a. være tilfældet, hvis du søger om fødselsklip, tillæg af SU-klip eller ligestilling med danske statsborgere.

Bemærk: Alle kvitteringer og relevante bilag skal uploades til SU-kontoret via SU@adm.dtu.dk.

Søg SU til en ny uddannelse

Du søger om SU til en ny uddannelse via minSU. Du søger i menuen ”Søg SU” via fanen ”Søg SU”. Vær opmærksom på, at din ansøgning ikke er modtaget på i SU-styrelsen førend du ser en ansøgningskvittering på skærmen.

Genoptag SU efter et fravalg 

Har du fravalgt din SU i en periode, skal du selv søge om at genoptage din SU. Dette gøres via menuen ”genoptag SU” under fanen ”Ret SU” på minSU.dk.

Har du været inaktiv i en periode, men mener nu at du opfylder SU’s pointkrav, skal du selv søge om at genoptage din SU. Dette gøres via menuen ”genoptag SU” under fanen ”Ret SU” på minSU.dk.

Betingelser for at modtage SU

Vil du have SU, skal du og din uddannelse opfylde en række betingelser:

  • du er studieaktiv på din uddannelse.
  • du ikke tjener for meget ved siden af din SU.
  • du ikke modtager anden offentlig støtte.
  • er dansk statsborger. Er du udenlandsk statsborger, har du mulighed for at få SU, hvis du kan ligestilles med danske statsborgere.
  • du og din uddannelse opfylder de betingelser, der knytter sig til den type af uddannelse, du søger SU til.

Når du modtager SU, skal du løbende sørge for, at du opfylder SU-reglernes krav til studieaktivitet. Du skal være opmærksom på, at SU-reglernes krav til studieaktivitet er forskellige fra de studiefaglige regler om studieaktivitet.  

Aktivitetskontrol

SU-kontoret på DTU foretager aktivitetkontrol i marts og september hvert år. Her kontrollerer vi, om du opfylder SU-reglernes krav til studieaktivitet. Hvis du erklæres studieinaktiv, får du at vide, at din SU bliver stoppet og fra hvilken måned.

SU-kontoret kontrollerer, om du er begyndt på uddannelsen 

Senest 7 måneder efter du er blevet indskrevet på din uddannelse, kontrollerer SU-kontoret, om du stadig er i gang med dit studie. Har du på dette tidspunkt ikke deltaget i en eksamen, vurderes du til at være studieinaktiv, og din SU vil blive stoppet.

Krav til studieaktivitet

Din studieaktivitet bliver kontrolleret i marts og september hvert år, hvor Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte afgør om du er studieaktiv. Din studieaktivitet bliver beregnet ud fra, hvor mange SU-klip du har brugt, sammenholdt med det antal ECTS du har bestået. På su.dk kan du se, hvilke SU-klip Styrelsen ser bort fra ved beregningen af, hvor mange SU-klip, du har brugt. 

Som det fremgår af figur 1, behøver du ikke at have bestået ECTS ved de første 6 klip, du har brugt. Men herefter skal du have bestået mindst 30 ECTS for hvert 6. klip, du bruger. Det betyder i praksis, at du højst må blive 30 ECTS forsinket i forhold til almindelig studiefremdrift på 30 ECTS pr. semester, hvis du samtidig modtager SU.  

Figur 1: Kravet til beståede ECTS afhænger af, hvor mange SU-klip du har brugt.

Du kan læse mere om SU-reglernes krav til studieaktivitet på su.dk

Aktivitetskontrol - er du mere end 30 ECTS forsinket?  

Ved aktivitetskontrollen i marts og september, kontrollerer Styrelsen, om du er mere end 30 ECTS forsinket, sammenholdt med antallet af klip du har brugt. Er du mere end 30 ECTS forsinket, vil du modtage et partshøringsbrev i din e-Boks. Hvis Styrelsen afgør, at du er studieinaktiv, vil du modtage endnu en besked i din e-boks, hvor du får at vide, at din SU bliver stoppet og fra hvilken måned. 

For at blive erklæret studieaktiv igen, skal du have opnået det nødvendige antal ECTS, der svarer til dine brugte SU-klip. Herefter kan du genoptage din SU på minSU via RET DIN SU og "Genoptag SU". 

Følg registreringen af din studieaktivitet på minSU

Du har selv et ansvar for løbende at følge med i, om du opfylder SU-reglernes krav til studieaktivitet. På minSU under SE DIN SU og "Studiefremdrift", kan du se hvordan din personlige studieaktivitet står registreret. 

Nedenfor kan du se et eksempel på en studerendes studiefremdrift målt i det antal ECTS-point den studerende har opnået på sin uddannelse i forhold til forbruget af SU-klip. Den studerende har brugt 18 SU-klip og opnået 55 ECTS. Det indikerer, at den studerende er mere end 30 ECTS-point forsinket i forhold til den forventede studiefremdrift, da kravet er minimum 60 beståede ECTS ved 18 brugte SU-klip. Nedenfor kan du se, hvordan du læser diagrammet:

  • Grænsen mellem det grønne og gule felt viser det antal ECTS-point, du skal optjene (Y-aksen) for at følge den almindelig fremdrift på din uddannelse sammenholdt med dit forbrug af SU-klip (X-aksen).
  • Grænsen mellem det gule og røde felt viser den tilladte forsinkelse på højst 30 ECTS-point i forhold til forbrug af SU-klip.
  • Den sorte kurve viser den aktuelle fremdrift.

OBS: Diagrammet nedenfor er et eksempel - find dit personlige diagram på minSU. 

Når man har brugt 18 SU-klip, skal man have bestået 60 ECTS-point. Når man har brugt 24 klip (næste kontrolpunkt), skal man have bestået 90 ECTS-point.

Studieaktivitet og afsluttende opgave

Selvom du ikke opfylder SU-reglernes krav til studieaktivitet, er du berettiget til SU, hvis du er tilmeldt dit bachelorprojekt, dit afgangsprojekt eller dit speciale.

Som diplomingeniør er der indlagt en lønnet praktik som del af din uddannelse. Vær opmærksom på at det betyder, at du som diplomingeniørstuderende kun har SU til 3 års uddannelse på din diplomingeniøruddannelse. Din slutdato i SU-systemet vil derfor være ½ år tidligere end din faktiske slutdato. Du skal selv sørge for at forlænge din uddannelse i SU-systemet:

  1. Log på su.dk og vælg fanen "Ret din SU".
  2. Vælg undermenuen "Forlæng uddannelse".
  3. Udfyld formularen med din nye slutdato, ansøg om SU fra indeværende eller næste måned og godkend ansøgningen.

Du vil efter ca. 14 dage modtage en ny støttemeddelelse i din e-Boks, hvoraf din nye slutdato vil fremgå.

Når du som diplomingeniørstuderende skal i praktik i forbindelse med din uddannelse, skal du sørge for at give SU-kontoret en kopi af din ansættelsesaftale/praktikaftale. SU-kontoret skal registrere i SU-systemet, at du er i praktik. Aftalen skal være stemplet og underskrevet af praktikvirksomheden. Du skal sende din praktikkontrakt til SU-kontoret på su-praktikaftale@adm.dtu.dk.

Du skal desuden være opmærksom på, at det har stor betydning, om du skal i lønnet eller ulønnet praktik.

En diplomingeniørpraktik varer 20 uger, hvilket i SU-systemet svarer til 5 måneders SU.

Lønnet praktik

Det er ikke tilladt at modtage både SU og praktikløn samtidig. Har du fundet et praktiksted, som udbetaler løn under dit praktikophold, stopper vi derfor din SU i den periode, du er i praktik – normalt 5 måneder. Lønnens størrelse er i denne sammenhæng underordnet. Selvom din løn er mindre end SU-satsen, vil du altså ikke kunne modtage SU under dit praktikophold.

For at SU-kontoret skal kunne stoppe din SU pga. lønnet praktik, skal du sende os en praktikkontrakt, hvoraf praktikperioden fremgår.

SU-kontoret stopper din SU i det antal måneder, du er i praktik. Så hvis praktikperioden er på 6 måneder, stopper vi din SU i 6 måneder. Vær opmærksom på, at hvis praktikperioden er på 7 måneder eller mere, skal du søge SU i minSU, når du genoptager din uddannelse.

Hvis du påbegynder din praktik i slutningen af en måned dvs. fra d. 16 i en måned, forskydes SU-stoppet. Eksempel: praktikperiode 16. februar - 15. juli 2020. Her stopper vi din SU i perioden marts - juli 2020.

Dobbeltklip i måneden før lønnet praktik

Da lønnen ved en lønnet praktik er bagudbetalt, og SU er forudbetalt, vil du i starten af en lønnet praktik have en måned uden indkomst. Derfor kan du søge om dobbeltklip før lønnet praktik. Det betyder, at du vil få udbetalt to SU-klip i måneden op til praktikperioden. Den dobbelte udbetaling kan du kun få i forbindelse med lønnet praktik. Vil du søge om dobbeltklip før praktik skal du søge om det senest i den måned, du ønsker klippet udbetalt. Dvs. skal du i lønnet praktik fra d. 1. februar, skal du senest søge om dobbeltklip d. 31. januar. Du søger om dobbeltklip før praktik via minSU og sender kvitteringen samt din praktikkontrakt til su-praktikaftale@adm.dtu.dk. Du kan læse mere om dobbeltklip før lønnet praktik på su.dk.

Får du udbetalt dobbeltklip før lønnet praktik, forskydes SU-stoppet efterfølgende ikke. Skal du f.eks. i praktik fra d. 1. februar - 30. juni, får du dobbeltklip udbetalt i januar og SU’en stoppes for februar - juni. Herefter fravælges din SU for måneden efter din praktikperiode. I dette eksempel juli-måned.

Ulønnet praktik

Skal du i ulønnet praktik, kan du søge om at få tillagt ekstra SU-klip svarende til den periode, praktikopholdet varer. Et praktikophold varer 5 måneder, og du kan få 5 ekstra SU-klip for den periode.

Ansøgningen om 5 ekstra klip er en kopi af din ansættelsesaftale eller praktikaftale, stemplet og underskrevet af både virksomheden og praktikvejlederen. Aftalen skal sendes til SU-kontoret via
su-praktikaftale@adm.dtu.dk.

Har dit praktiksted ikke et stempel, skal kontrakten være printet på virksomhedens logo-papir og underskrevet af din virksomhedsvejleder.

Dækker dit praktiksted dokumenterede udgifter, som du har i forbindelse med praktikopholdet, berører det ikke din SU. Som udgangspunkt må beløbet dog ikke overstige SU. Du skal dokumentere, at udgifterne er knyttet til dit praktikophold. Udgifter til praktikophold, som dit praktiksted eller virksomhed (for projektorienterede forløb) må dække, kan for eksempel være:

  • rejseforsikringer
  • flybilletter
  • telefonregninger
  • ekstra boligomkostninger.

Det vil sige, at dit praktiksted gerne må dække dokumenterede udgifter, som du har i forbindelse med dit praktikophold eller dit projektorienterede forløb, uden at det betragtes som løn.

Det er pr. 1. juli 2017 muligt at modtage en erkendtlighed på maksimalt 3000 kr./mdr. fra sin praktikvirksomhed, når man er i ulønnet praktik. Erkendtligheden må ikke være en "forventet indkomst", som er skrevet ind i kontrakten, da den så vil være at betragte som løn. Vær opmærksom på, at en eventuel erkendtlighed er skattepligtig. Du kan læse mere om erkendtligheder under ulønnede praktikforløb på su.dk.

Bliver du forælder, imens du læser på DTU, eller kort inden du er begyndt at studere, har du mulighed for at søge om særlig støtte til uddannelsen kaldet fødsels-støtte. Vær opmærksom på at den fødsels-støtte, du får tillagt, kun er gældende i den uddannelse, hvor du får dit barn. Afbryder du din uddannelse og påbegynder en ny, kan du muligvis få fødsels-støtte i henhold til reglen ”Du fik barn før din uddannelse”. Det kan du læse mere om på su.dk.

Fødsels-støtte

Når du søger om fødsels-støtte, kan du:

  • få 9 måneders fødsels-støtte (eller 12 hvis du er enlig forsørger)
  • selv bestemme hvornår i den uddannelse, hvorunder du har fået barnet, at du vil have støtten udbetalt
  • få udbetalt de ekstra klip på tre forskellige måder eller kombinere de forskellige udbetalingsformer (se su.dk)
  • vælge at overføre op til 3 måneder af de 9 måneders fødsels-støtte til medforælderen. Det kræver dog, at I begge går på en videregående uddannelse, opfylder betingelserne for at få SU og er godkendt til fødsels-støtte).

Satsen for den særlige støtte er den samme som almindelig SU. For at få udbetalt fødsels-støtte må du ikke være erklæret studieinaktiv i måneden inden, du første gang ønsker at få udbetalt støtten. Derimod behøver du ikke at være studieaktiv i den periode, hvor du får støtten, forudsat at du udelukkende får udbetalt enkelt eller dobbelt fødsels-støtte. På su.dk kan du læse mere om de tre forskellige måder, du kan få udbetalt den særlige støtte på.

Du søger om fødselsstøtte via minSU under fanen SØG SU / Fødsels-støtte.

Udbetaling af fødsels-støtte

Fødsels-støtte kan udbetales på 3 forskellige måder; som enkelt fødsels-støtte, dobbelt fødsels-støtte eller fødsels-støtte med almindelig SU. Du behøver dog ikke kun at vælge én form for udbetaling, men har mulighed for at kombinere dem.

Enkelt fødsels-støtte:

Hvis du vælger at få fødsels-støtte udbetalt som enkelt fødsels-støtte, har du fødsels-støtte i op til 9 måneder (12 måneder hvis du er enlig forsøger), hvor du ikke behøver at være studieaktiv. Du får udbetalt, hvad der svarer til samme beløb som almindelig SU (før skat) om måneden. 

Dobbelt fødsels-støtte:

Hvis du vælger at få din fødsels-støtte udbetalt som dobbelt fødsels-støtte, har du fødsels-støtte til 4 måneder, hvor du ikke behøver at være studieaktiv (derudover har du en måned med enkelt fødsels-støtte, hvis du har ret til de maksimale 9 måneder). Du får udbetalt, hvad der svarer til samme beløb som to måneders almindelig SU.

Hvis du får SU-lån, bliver det også fordoblet i de måneder, du får udbetalt dobbelt fødsels-støtte.

Fødsels-støtte med almindelig SU:

Vælger du fødsels-støtte med almindelig SU, kan du få fødsels-støtten udbetalt i maksimalt 9 måneder. Fødsels-støtte med almindelig SU svarer til samme beløb som 2 måneders almindelig SU før skat.

Da du sammen med fødsels-støtte modtager almindelig SU, er det et krav, at du stadig har mere almindelig SU tilbage i dit klippekort, at du er studieaktiv i forhold til SU-reglerne i udbetalingsperioden, og at du opfylder de generelle betingelser for at få SU.

Den almindelige SU, som du får udbetalt sammen med fødsels-støtte, tæller med i dit SU-klipforbrug og kan derfor få betydning for, om du senere kan opfylde SU-studieaktivitetskravet. Hvis du er i tvivl om din situation i forhold til studieaktivitetskravet, hvis du vælger fødsels-støtte med almindelig SU,er du mere end velkommen til at kontakte os.

Får du SU-lån, bliver det også fordoblet i de måneder, du får udbetalt fødsels-støtte sammen med almindelig SU.

Forsørgertillæg

Er du forsørger, kan du få supplerende SU-lån. Er du enlig forsørger, eller bor du sammen med en anden SU-modtager, kan du udover det supplerende SU-lån også få et forsørgertillæg.

Du søger om supplerende SU-lån og eventuelt forsørgertillæg på minSU. Du kan læse mere om forsørgertillæg på su.dk.

Bemærk: Du kan ikke modtage fødselsklip og supplerende SU-lån/forsørgertillæg samtidig. Søger du om fødselsklip, mens du modtager forsørgertillæg, vil dit forsørgertillæg blive sat i bero, mens du får fødselsklip.

Husk at du skal søge SU til din kandidatuddannelse på minSU. Bemærk, du kan tidligst søge, når du kan se din kandidatuddannelse på Studieplanlæggeren eller i minSU.

Skal du starte på din kandidat i september, kan du få SU i den ferie, der ligger mellem afslutningen på din bachelor/diplom og starten på din kandidatuddannelse forudsat, at der ikke er mere end 2 måneder imellem de to uddannelser.

Nedenstående har vi opstillet en række eksempler for, hvornår man kan søge om SU til kandidatuddannelsen, og hvornår man ikke er berettiget til SU i ferien. Disse forudsætter, at man påbegynder sin kandidatuddannelse med almindelig studiestart primo september:

  • Hvis du afslutter din bachelor/diplom den 1. juni eller tidligere, kan du ikke få SU i den ferie der ligger mellem bachelor/diplom og kandidat, da der er mere end 2 måneder imellem de to uddannelser.
  • Hvis du afslutter din bachelor/diplom den 2. juni, kan du søge om SU til kandidatuddannelsen fra juli måned. Du skal være opmærksom på, at når du søger om SU fra juli måned, kan du tidligst søge den 15. juni. 
  • Hvis du afslutter din bachelor/diplom den 31. august, kan du søge om SU til kandidatuddannelsen fra september måned.

Er du i tvivl om, du kan få SU i ferien mellem bachelor/diplom og kandidat, er du velkommen til at kontakte SU-teamet.

Du kan læse mere om SU i ferien mellem trindelte uddannelser på www.su.dk.

Du kan kun modtage SU, så længe du er indskrevet på en heltidsuddannelse. Hvis du modtager SU på et overgangssemester, er den møntet på din bachelor eller diplom. Når diplom/bachelor uddannelsen afsluttes, bortfalder retten til at modtage SU.

Det er kun muligt at modtage SU i perioden mellem diplom/bachelor og kandidat, hvis der maksimalt er 2 hele kalendermåneder mellem de to uddannelser. Det betyder, at hvis du afslutter din bachelor/diplom i maj, og starter på din kandidatuddannelse i september, så kan du ikke modtage SU i perioden mellem de to uddannelser, da der vil være 3 hele kalendermåneder mellem (juni, juli, august).

Tidlig studiestart

Hvis du finder et kandidatkursus i ferien mellem de to uddannelser, som du gerne vil tage, kan du undersøge muligheden for tidlig studiestart på kandidatoptagelsen ved at skrive til kandidatopt@adm.dtu.dk

Hvis du eksempelvis bliver optaget med tidlig studiestart i august, betyder det, at du kan få SU i ferien, selvom du har afsluttet din bachelor/diplom i maj. Det er kun Kandidatoptagelsen, der kan afgøre, om du kan blive indskrevet tidligere på uddannelsen.

Kontrol

Der vil blive foretaget en kontrol omkring studiestart, hvor vi tjekker, at du har deltaget i eksamen, der gav dig adgang til tidlig kandidatstart. Har du ikke deltaget i undervisning og eksamen, vil du blive bedt om at tilbagebetale den SU, du har modtaget på baggrund af kandidatkurset. I de fleste tilfælde vil det dreje sig om SU’en for juni, juli og august.

SU-aktivitetskravet under overgangssemester

Så længe du ikke har afsluttet din bachelor/diplom, mens du er på overgangssemester, skal du være opmærksom på, at du stadig modtager SU til bachelor/diplom. Det betyder, at det kun er de ECTS, du består på din bachelor/diplom, der tæller med i SU-kontorets registrering af din studieaktivitet på denne uddannelse. Beståede kandidatkurser tæller altså ikke med i din studieaktivitet i forhold til SU, så længe du ikke har afsluttet din bachelor/diplom.

Du kan altid se din egen studiefremdrift på minSU – Se min SU – Studiefremdrift.

Her kan du blive klogere på, hvordan et studieskift/retningsskift har indflydelse på din SU. Du skal være opmærksom, at der er forskel på, hvordan din SU påvirkes afhængigt af, om du foretager et studieskift eller retningsskift.

Studieskift: Når du fx skifter fra en bacheloruddannelse til en diplomingeniøruddannelse eller skifter uddannelse fra et andet universitet til DTU.

Retningsskift: Når du fx skifter fra en diplomingeniørretning til en anden diplomingeniørretning på DTU.

Bemærk: Du skal søge SU på ny i minSU, uanset om du laver et studieskift eller retningsskift.

Studieskift

Et studieskift er, når du vælger at skifte fra fx en diplomuddannelse til en bacheloruddannelse. Det er også et studieskift, hvis du vælger at skifte uddannelse fra et andet universitet til DTU. Ved et studieskift er du tvunget til at søge førstartsmerit. Det betyder, at du reelt får nedskrevet din normerede studietid, da du ikke kan få SU til det antal ECTS, du har fået merit for. Du kan læse mere om SU og merit på SU.dk.

Når du laver et studieskift, vil du få genereret et nyt uddannelsesklippekort ud fra de SU-klip, der er tilbage på dit SU-klippekort. Dit uddannelsesklippekort vil være baseret på den normerede studietid på dit nye studie. Du vil således få oprettet et uddannelsesklippekort svarende til den normerede studietid plus de forsinkelsesklip, du har ret til. Hvis der bliver overført ECTS fra den tidligere uddannelse til den nye, vil det klippekort, der bliver dannet til din nye uddannelse, blive tilsvarende mindre, da vi vurderer, at du kan afkorte din studietid som følge heraf. Det vil sige, at hvis du får merit for 30 ECTS, vil dit SU-klippekort blive nedskrevet med 6 klip (30/5=6).

Du skal være opmærksom på, at hvis du har fået merit, vil denne merit ikke tælle med i forhold til din SU og studieaktivitet. Det betyder at, hvis du får overført 30 ECTS fra en tidligere uddannelse som førstartsmerit, vil du stadig skulle tage nok ECTS på din nye uddannelse til at kunne opfylde SU’s aktivitetskrav fraregnet din førstartsmerit.

Det er derfor vigtigt, at du fortsætter dit nye studie på fuld tid, da du ellers risikerer at blive erklæret studieinaktiv eller løber tør for SU i slutningen af dit studie.

Har du spørgsmål til dit SU-klippekort, kan du læse mere på SU.dk.

Retningsskift

Et retningsskift er, når du vælger at skifte fra en diplomuddannelse til en anden diplomuddannelse eller fra en bacheloruddannelse til en anden bacheloruddannelse på DTU. For eksempel hvis du vælger at skifte fra en diplomingeniøruddannelse i Kemi- og Bioteknologi til en diplomingeniøruddannelse i Softwareteknologi. Du bliver på diplomingeniøruddannelsen, men du skifter studieretning.

Når du søger om SU, vil vi vurdere, om der er tale om en ny uddannelse. I vores vurdering lægger vi vægt på, hvor mange ECTS, du har fået overført fra den tidligere retning. Såfremt vi vurderer, at der er tale om den samme uddannelse, hvis du fx har fået overført alle beståede ECTS fra den tidligere retning til den nye, så vil dit klipforbrug blive overført til den nye retning.

Hvis vi vurderer, at der er tale om en ny uddannelse, vil du få genereret et nyt uddannelsesklippekort ud fra de SU-klip, der er tilbage på dit SU-klippekort. Dit uddannelsesklippekort vil være baseret på den normerede studietid på din nye retning. Du vil således få tildelt klip svarende til den normerede studietid plus de forsinkelsesklip, du har ret til. Hvis der bliver overført ECTS fra den tidligere studieretning til den nye, vil det klippekort, der bliver dannet til din nye uddannelse, blive tilsvarende mindre, da vi vurderer, at du kan afkorte din studietid, som følge heraf. Det vil sige, at hvis du får merit for 30 ECTS, vil dit SU-klippekort blive nedskrevet med 6 klip (30/5=6). Du kan læse mere om SU og merit på SU.dk her.

Du skal være opmærksom på, at hvis du har fået merit, der betyder, at du skal bruge mindre tid på at gennemføre din uddannelse (kortere normeret studietid), vil denne merit ikke tælle med i forhold til din SU og studieaktivitet. Det betyder, at hvis du får overført 30 ECTS fra en tidligere uddannelse som førstartmerit, vil du stadig skulle tage nok ECTS på din nye uddannelse til at kunne opfylde SU’s aktivitetskrav fraregnet din førstartmerit.

Det er derfor vigtigt, at du fortsætter dit nye studium på fuld tid, da du ellers risikerer at blive erklæret studieinaktiv eller løbe tør for SU i slutningen af dit studium.

Hvis du modtog SU-lån på din gamle uddannelse og fortsat ønsker at modtage det under den nye, skal du søge om SU-lån på ny. Det skyldes, at SU-lånet er bundet op på din specifikke uddannelse, og derfor skal du søge igen, selvom du tidligere har været godkendt til at modtage lånet på en anden uddannelse.

Husk at du skal godkende din låneplan på minSU, når du modtager en støttemeddelelse i din eBoks om, at SU-kontoret har godkendt din låneansøgning. 

Når du genoptages eller starter på den samme uddannelse igen

Hvis du bliver indskrevet på den samme uddannelse igen, vil dit SU-klippekort blive korrigeret i forhold til de SU-klip, du tidligere har brugt uden hensyn til, hvor meget merit du får overført. Det vil sige, har du tidligere brugt 12 SU-klip på f.eks. diplomuddannelsen maskinteknik, så vil klipforbruget blive overført, hvis du bliver genoptaget eller starter forfra på maskinteknikuddannelsen.

En forsinkelse vil altid have en effekt på din SU. Der kan være mange årsager til, at du bliver forsinket i dit studium, dog vil de forskellige årsager have forskellige indflydelse på, hvordan din forsinkelse bliver behandlet i SU-systemet. Du vil dog altid være underlagt SU’s pointkrav for studieaktivitet.

Du skal dog være opmærksom på, at du, når du bliver forsinket i dit studium, selv er ansvarlig for at forlænge din uddannelse på minSU.

Er du forsinket på grund af sygdom, rådsarbejde eller helt unikke særlige omstændigheder, har du mulighed for at søge om tillæg af SU-klip.

Forlængelse af uddannelse

Skal din uddannelse forlænges, er det dit eget ansvar at få forlænget uddannelsen rettidigt. Vær opmærksom på, at, hvis du ikke får forlænget din uddannelse i tide, er det ikke muligt at søge om SU for de måneder, hvor du ikke har modtaget SU.

Du forlænger din uddannelse via menupunktet ”Forlæng uddannelse” under fanen ”Ret SU” på minSU.

Tillæg af SU-klip

Har du været syg, eller er du syg for øjeblikket, er der forskellige muligheder i SU-systemet. Vær opmærksom på, at de muligheder der er i SU-systemet, ikke har noget med DTU’s egne regler om sygdom at gøre. Har du spørgsmål til DTU’s regler og muligheder i forbindelse med sygdom, skal du tage kontakt til DTU’s Studievejledning.

Bliver du forsinket i din uddannelse pga. sygdom, rådsarbejde eller andre særlige forhold, kan du søge om tillæg af SU-klip. Hvis du godkendes til at få tillæg af SU-klip, lægger vi de ekstra klip oven i din SU-støttetid (dit studiums normerede tid + 12 måneder) og den samlede ramme på 70 klip. Det er en betingelse for at få tillæg af SU-klip, at din forsinkelse er opstået i en periode, hvor du har fået enten SU (dog ikke fødsels-støtte) eller en anden uddannelsesydelse. Læs mere om tillæg af SU-klip grundet sygdom på www.su.dk.

Forsinket pga. sygdom

Hvis du er blevet forsinket i dit studium på grund af sygdom, kan du måske få tillagt SU-klip. Der er dog adskillige betingelser, som skal være opfyldt:

  • Du skal have fået SU eller anden uddannelsesydelse i perioden, hvor du har været syg. Dog kan du ikke få tillagt SU-klip for perioder, hvor du har modtaget fødsels-støtte.
  • Du skal være forsinket i forhold til den normerede studietid på din uddannelse.
  • Er din sygdom kronisk eller længerevarende, kan du ikke forvente at få tillagt SU-klip for sygdom.
  • Din sygdom skal attesteres af en læge, der tydeligt skriver, at du har været ude af stand til at følge dit studium i den pågældende periode.

Søger du om tillæg af SU-klip pga. sygdom, kan du læse vores vejledning om, hvilke oplysninger din lægeerklæring skal indeholde: Vejledning til lægeerklæringens udformning

Hvordan gør du?

Hvis du mener, at du opfylder betingelserne for at få tillagt SU-klip, søger du via minSU.dk under menupunktet ”Søg SU” i undermenuen ”Tillæg af klip”. Her skal du oplyse, hvad årsagen til din forsinkelse er, hvor mange måneder du er blevet forsinket, samt hvornår forsinkelsen er opstået. Du skal være opmærksom på, at vi udelukkende ser på den forsinkelse, der er opstået i den tidsperiode, du angiver.

Når du har udfyldt siden på minSU, vil du få en kvitteringsside frem. Du skal sende denne kvitteringsside til SU-kontoret via su@adm.dtu.dk sammen med den dokumentation, der nævnes på kvitteringen.

Det er vigtigt, at du uploader din ansøgning til os senest 21 dage efter, at du har udfyldt siden på minSU. Går der længere tid, må du udfylde siden på ny og medsende den nye kvittering.

Vær også opmærksom på at en ansøgning om tillæg af klip skal indeholde kvittering fra minSU, en personlig redegørelse og relevant dokumentation. Hvis én eller flere af delene mangler, betragter vi det ikke som en ansøgning og vil ike behandle den.

Hvilken slags dokumentation skal SU-kontoret bruge?

Når du søger om tillæg af klip på grund af sygdom, skal vi bruge en lægeerklæring, der dokumenterer, at du har været syg. Den kan være udskrevet af enten en praktiserende læge, en hospitalslæge eller en psykiater. Vi kan ikke bruge erklæringer underskrevet af fysioterapeuter, akupunktører el.lign. Vi kan heller ikke bruge udskrifter fra hospitalsjournaler.

En lægeerklæring skal tydeligt dokumentere, at du har været syg. Den skal også oplyse den præcise periode, du har været syg i. Lægeerklæringen skal være stemplet og underskrevet af lægen.
Vi skal ydermere bruge din egen forklaring på, hvordan din sygdom har forsinket dig i dit studium.

Søger du tillæg af klip grundet særlige forhold eller rådsarbejde, skal vi bruge den dokumentation, der er relevant for din sag. I sager om rådsarbejde skal vi bl.a. bruge dokumentation for dit arbejdes omfang, afholdte møder o.lign. Søger du på baggrund af særlige forhold, skal vi bruge den dokumentation du selv vurderer, er relevant for din sag.

Har vi brug for yderligere oplysninger eller dokumentation, tager vi kontakt til dig på din studentermail.

Hvordan bliver din forsinkelse regnet ud?

Finder vi, at du er berettiget til tillæg af SU-klip, vil vi se på den forsinkelse, der er opstået i den pågældende periode. Én måneds SU-klip svarer til 5 ECTS-point, og ét helt års studier svarer til 60 ECTS.

Har du været syg i 6 måneder, forventes du altså i de relevante eksamensterminer at have bestået 30 ECTS-point. SU-kontoret vil ud fra din forsinkelse i de pågældende måneder, dine eksamenstilmeldinger og antallet af SU-klip, du har modtaget, beregne, hvor mange SU-klip du kan få tillagt for din forsinkelse.

Vær opmærksom på, at udregningen af tillægsklip altid er individuel og udregnet på baggrund af en konkret vurdering af din forsinkelse.

Sagsbehandlingstid

SU-kontoret på DTU servicerer samtlige studerende på DTU. Vi får derfor også adskillige ansøgninger om tillæg af SU-klip. Sagsbehandlingstiden kan derfor være helt op til 10 uger fra vi har modtaget din ansøgning, til du modtager svar.

Mere information om tillæg af SU-klip

Du kan læse mere om betingelserne for tillæg af SU-klip på www.su.dk.

Har du nogen spørgsmål vedr. tillæg af SU-klip, er du naturligvis meget velkommen til at kontakte SU-kontoret på DTU.

Klagevejledning

Hvis du får afslag på din ansøgning om tillæg af SU-klip, kan du klage over afgørelsen. Du skal sende klagen til SU-kontoret på DTU inden for 4 uger efter, du har modtaget afgørelsen. Du sende klagen til su@adm.dtu.dk.

Du er naturligvis også velkommen til at komme forbi SU-kontoret inden for vores åbningstider.

Du skal være opmærksom på, at du kun kan klage, hvis vi har truffet en afgørelse i din sag, dvs. hvis du har fået afslag eller (delvist) medhold i din ansøgning. Hvis vi fx har bedt om yderligere dokumentation for at kunne behandle din ansøgning, foreligger der endnu ikke nogen afgørelse, og du kan derfor ikke klage.

Sådan behandler vi klagen

Når vi modtager en klage, vurderer vi sagen igen. Vi vurderer, om vi skal genoptage sagen, om vi skal ændre vores afgørelse og bevilge tillæg af SU-klip, eller om vi skal fastholde afslaget.

Det er kun i sjældne tilfælde, at vi ændrer en afgørelse, hvis der ikke er nye oplysninger i sagen. De sager, hvor vi ændrer vores afgørelse, er typisk karakteriseret ved, at der er nye oplysninger, som ændrer vurderingsgrundlaget for den tidligere afgørelse.

Hvis vi beslutter at fastholde afslaget, sender vi klagen med sagens akter til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Styrelsen vil behandle din ansøgning og sende deres afgørelse til både dig og os. Du skal være forberedt på, at sagsbehandlingstiden på klager fremsendt til Styrelsen kan være på flere måneder. Styrelsen vil besvare din klage på E-boks.

Hvis Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fastholder afslaget, kan du anke afgørelsen hos Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger. De vil herefter behandle klagen. Du kan læse om reglerne for tillæg af SU-klip i Bekendtgørelse nr. 792 af 25. juni 2014 om statens uddannelsesstøtte (SU-bekendtgørelsen) § 28.

Sygeorlov

Er du syg, og vælger du at tage sygeorlov fra studiet, skal du være opmærksom på, at du ikke vil kunne få SU under din orlov.

Skal du til udlandet i forbindelse med din uddannelse, vil du sandsynligvis kunne få din SU med. Det gælder dog ikke for udenlandske statsborgere der er ligestillet på baggrund af EU-reglerne om ligestilling med danske statsborgere.

Læs mere om SU til udenlandske statsborgere på su.dk.

DTU-arrangeret studieophold i udlandet

Hvis du er i gang med en uddannelse på DTU, kan du få din SU og dit SU-lån med til studieophold i udlandet. Det kræver, at:

  1. studieopholdet er et led i din uddannelse på DTU
  2. dit studieophold er forhåndsgodkendt af Internationalt Kontor

Hvis disse to betingelser er opfyldt, behøver du ikke tage kontakt til SU-kontoret for at få din SU med til udlandet - det vil ske af sig selv. Der er dog flere ting, du skal være opmærksom på alligevel:

  1. Ser din støttemeddelelse korrekt ud? Står du til at modtage SU i de måneder, du er bortrejst? Hvis ikke, skal du forlænge din uddannelse.
  2. Har du nok nemID koder med, så at du kan logge på minSU og foretage eventuelle rettelser? Hvis ikke, kan du bestille et nyt nøglekort og tage med på dit udvekslingsophold.
  3. Har du adgang til din studentermail? SU-kontoret foretager studieaktivitetskontrol mindst 2 gange årligt. Hvis dit navn bliver trukket ud i forbindelse med vores maskinelle tjek, vil vi sende en varslingsmail til din studentermail, inden vi eventuelt stopper din SU. Kan du dokumentere dit udlandsophold med en forhåndsgodkendelse, vil vi sandsynligvis dispensere for din studieinaktivitet, så du kan blive ved med at modtage SU mens du er i udlandet. Det er derfor meget vigtigt, at du løbende tjekker din studentermail, mens du er bortrejst.
  4. Hvis du midlertidigt flytter din folkeregisteradresse hjem til dine forældre eller én af dine forældre midlertidigt flytter ind på din adresse, skal du huske at meddele os, at dine bopælsforhold er midlertidigt ændrede. Dette gør du på minSU.dk i menuen ”Ret din SU” i undermenuen ”Oplys særlige bopælsforhold”. Dette forhindrer, at du vil modtage forældreafhængig SU mens du er afsted.

Når du er på udlandsophold, er du underlagt de samme regler om studieaktivitet og SU, som er gældende, når du læser i Danmark. Reglerne er nærmere beskrevet her. Er du blevet forsinket i dit studium, inden du tager på udlandsophold, er det derfor en god ide at tage kontakt til SU-kontoret, så vi sammen kan se på, om du opfylder pointkravet for at modtage SU i den periode, du er bortrejst.

Hel uddannelse i udlandet

Det er muligt at få SU til en række hele uddannelser i udlandet. En overbygning til en dansk uddannelse tæller også som en hel uddannelse. Det gælder fx kandidat- og masteruddannelser.

Det er styrelsen, som varetager ansøgninger om SU til hele uddannelser i udlandet, og du skal derfor søge direkte hos dem. Læs mere om ansøgningsprocessen og dokumentationskrav på su.dk.

Du har mulighed for at søge om udlandsstipendium og eventuelt udlandsstudielån til hele uddannelser i udlandet. Reglerne er nærmere beskrevet på su.dk.

Selvbetalt studieophold i udlandet

Skal du på et udvekslingsophold, som du selv har arrangeret udenom DTU’s udvekslingsaftaler, skal du selv afholde undervisningsafgiften i forbindelse med dit ophold. Det er dog muligt at søge om udlandsstipendium til at dække en del af undervisningsafgiften i forbindelse med dit ophold. Du skal være opmærksom på, at der ikke er nogen garanti for, at du kan få dækket hele udgiften til din undervisningsafgift med udlandsstipendium.

Du søger om udlandsstipendium via Internationalt Kontor. På hjemmesiden for DTU Study Abroad under SU-udlandsstipendium kan du finde mere information om udlandsstipendium, og du kan finde det ansøgningsskema, du skal bruge. Reglerne for udlandsstipendium er også beskrevet på su.dk.

Som studerende på DTU kan du søge om Ungdomskort, som giver dig ret til rabat på din daglige transport til og fra DTU.

For at få Ungdomskort skal du opfylde følgende betingelser:

  • Du modtager ikke tilskud til transport efter andre ordninger.
  • Din uddannelse eller dit undervisningsforløb er tilrettelagt som heltidsundervisning.

Reglerne for Ungdomskort til videregående uddannelse er nærmere beskrevet på ungdomskort.dk.

Gyldighedsperiode for Ungdomskort

Du skal være opmærksom på, at Ungdomskort som minimum udstedes for 30 dage ad gangen - men det kan sagtens udstedes for en længere periode, dog max 120 dage.

Da ungdomskortet ikke kan have en gyldighed, der er mindre end 30 dage, skal du i forbindelse med afslutningen af din uddannelse være særlig opmærksom på at forlænge kortets gyldighed, så det gælder til din uddannelses afslutningsdato. Hvis du fx afslutter din uddannelse den 30. i en måned, men dit Ungdomskort kun gælder til og med den 6. i måneden, kan du ikke bestille et nyt Ungdomskort, som gælder fra den 7. - 30. I sådanne tilfælde skal du være opmærksom på at ændre gyldighedsperioden af dit sidste kort, så det fx ikke udløber den 6., men den 30. i måneden.

Vil du ikke længere have dit ungdomskort, skal du stoppe dine kort i trafikselskabernes bestillingssystem Mit Ungdomskort.

Praktik

Du har ikke ret til Ungdomskort mens du er i lønnet praktik. Ved ulønnet praktik har du ret til Ungdomskort. Ligger dit praktiksted i samme takstområde, som dit almindelige Ungdomskort gælder til, skal du ikke søge om et nyt ungdomskort, men bruge dit almindelige Ungdomskort.

Ligger dit praktiksted i et andet takstområde (uanset om du allerede har et Ungdomskort eller ej), skal du godkendes til to forskellige Ungdomskort (dit almindelige og et ekstra til den sekundære rejsestrækning). Husk derfor at kontrollere, at du både er godkendt til strækningen mellem din bopæl og DTU og strækningen mellem din bopæl og adressen på praktiksted. På ungdomskort.dk kan du læse mere om, hvordan du søger om Ungdomskort i forbindelse med praktik.

Kilometerpenge

Kører du til og fra DTU i bil, kan du søge om kilometerpenge, hvis du har særlig lang afstand eller transporttid, eller hvis der ikke er offentlig transport mellem din bopæl og DTU. Kilometerpengene dækker en del af dine faktiske udgifter til transporten i bil. Du kan læse mere om reglerne for kilometerpenge på ungdomskort.dk.