Konsekvenser ved eksamenssnyd

Er du havnet i en sag om snyd eller plagiering? Her kan du læse om den proces, der bliver sat i gang i forbindelse med sager om snyd og plagiat, og om, hvordan du skal forholde dig, uanset om du selv mener, at du har snydt eller plagieret.

Hvad er snyd og plagiat?

Snyd betyder uretmæssig hjælp. Du snyder f.eks., hvis du anvender ikke tilladte hjælpemidler til en eksamen, skaffer dig uberettiget adgang til informationer under eksamen (f.eks. via medstuderende eller internettet), eller manipulerer med eller forfalsker data.

Plagiat betyder at kopiere eller efterligne. Du plagierer f.eks., hvis du afleverer (e hel eller dele af) en opgave, som du ikke selv har skrevet, eller anvender modeller og grafer i din opgave uden at oplyse, hvor du har dem fra.

Du kan også være involveret i en snyd- eller plagiatsag, fordi du har hjulpet andre med at snyde eller plagiere.

 

Hvornår indberettes snyd og plagiat?

Du opdager, at der er en sag, fordi du er blevet kontaktet enten direkte af en underviser eller af Afdelingen for Uddannelse og Studerende (AUS). Forud for det, er der sket følgende:

Hvis din underviser bliver opmærksom på, at du som studerende har afleveret et arbejde til bedømmelse, hvor der kan være mistanke om snyd og/eller plagiat, har din underviser pligt til at agere på det. Din underviser kan agere på to måder:

  • Mistanke om fejl
    Hvis din underviser vurderer, at der kan være sket en fejl f.eks. i forbindelse med indlevering af en rapport/opgave snarere end et forsøg på snyd eller plagiat, vil din underviser typisk tage direkte kontakt til dig og evt. medstuderende, som er involveret. Er der tale om en fejl, indberettes sagen ikke.

  • Mistanke om snyd eller plagiat
    Hvis din underviser har mistanke om snyd eller plagiat, indberetter din underviser mistanken til AUS. Henvendelsen skal indeholde navn på den/de berørte studerende samt en beskrivelse af hvad din underviser baserer sin mistanke på. Altså hvor din underviser mener, at der er blevet snydt/plagieret.

 

Partshøring

Du og evt. medstuderende, som er involveret i sagen, bliver af AUS bedt om at indsende en partshøring.

En partshøring er din forklaring på, hvad der er sket.

Partshøringen skal indsendes inden for 14 dage til eksamenssnyd@adm.dtu.dk.

For at give et nuanceret billede af sagen og sikre at alle involverede parter bliver hørt, giver det oftest mening at skrive din partshøring alene – også selvom du måske er en del af gruppe, som er havnet i en snyd-/plagiatsag.

Hvad skal med i en partshøring?

I partshøringen skal du med egne ord forsøge at beskrive hændelsesforløbet. Det er vigtigt, at du forholder dig konkret til samtlige eksempler, der er indberettet som muligt snyd/plagiat.

  1. Mener du, at der er tale om en misforståelse? Forklar da, hvorfor du mener det?
  2. Hvis du var klar over, at du plagierede, skal du forsøge at beskrive, hvorfor du valgte at handle, som du gjorde i situationen?
  3. Havner du i en snyd- eller plagiatsag, fordi andre har plagieret dig, beskriv da hændelsesforløbet. Kan du f.eks. dokumentere, at andre har bedt om at låne dit arbejde til inspiration, bør dette vedhæftes dit høringssvar.

For alle ovenstående eksempler gælder det, at hvis du har dokumentation, som understøtter din forklaring, bør du vedhæfte dette.

Mulige sanktioner

Vurderer AUS, at der har været tale om snyd eller plagiat, vil det blive sanktioneret.

Sanktionen varierer alt efter sagens alvor og gældende praksis. Det kan betyde, at du:

  • Får en mundtlig eller skriftlig advarsel Advarslen får kun betydning, hvis du overtræder reglerne igen.
  • Får annulleret dit eksamensresultat, men bruger samtidig et eksamensforsøg. Du er bundet til at tage kurset/eksamen igen.
  • Bliver bortvist fra eksamen, hvis snyd bliver opdaget under eksamen. Du bruger samtidig et eksamensforsøg. Du er bundet til at tage kurset/eksamen igen.
  • Bliver bortvist fra DTU for en begrænset periode eller permanent.

Vær opmærksom på, at du kan få én eller flere af ovenstående sanktioner.

Vurderer AUS, at der ikke har været tale om snyd eller plagiat, får du en afgørelse på din studentermail, som bekræfter dette.

 

Klagemuligheder

Du kan vælge at klage over afgørelsen til dekanen for din uddannelse.

Din klage skal være skriftlig og begrunde, hvorfor du er uenig i afgørelsen. Der medfølger en klagevejledning i din afgørelse. Du skal sende din klage senest 14 dage fra afgørelsen er sendt til din studentermail.

Vær opmærksom på, at al kommunikation fra AUS foregår digitalt over din studentermail.

DTU forventer, at du løbende holder øje med din studentermail.

Har du spørgsmål til din sag, er du altid velkommen til at henvende dig til eksamenssnyd@adm.dtu.dk.