Gode råd til kandidatspecialet

Skal du i gang med at skrive dit kandidatspeciale? Og er du i tvivl, om hvordan du griber specialet an? Eller savner du inspiration, hvad dit speciale skal handle om? Læs med her, og kom godt fra start med dit kandidatspeciale.

Begynd med at læse reglerne for kandidatspecialet

Specialet er det afsluttende projekt på kandidatuddannelsen.

Du kan læse om reglerne for specialet i din studieordning. Her finder du bl.a. reglerne om påbegyndelse af specialet og retningslinjer for, hvad du skal gøre, hvis du afbryder specialet eller får brug for at søge om forlængelse af specialeperioden.


 

Tre trin til at komme i gang med dit speciale

Du skal planlægge dit speciale i god tid og gerne mindst et semester i forvejen. Her er tre trin der kan hjælpe dig i gang:

Læs reglerne for kandidatspecialet igennem i din studieordning.

Når du kender til reglerne, har du bedre mulighed for at diskutere specialeforløbet med din vejleder, og undgå eventuelle fejl og misforståelser i løbet af projektet.


Du skal selv finde dit specialeemne og en specialevejleder. Tag f.eks. udgangspunkt i de kurser og undervisere, der har inspireret dig i løbet af din uddannelse på DTU.

Indkreds dine ønsker og muligheder ved at diskutere med dine medstuderende, tal med potentielle vejledere, og afprøv eventuelt et emne og en vejleder ved at lave et specialkursus, inden du tager din endelige beslutning.

Hvis du er i tvivl om, hvem der kan vejlede i et bestemt fagligt emne, kan du bruge DTU’s Kursusbase til at søge på emneord og på den måde finde kursusansvarlige, der har indsigt i dit emne.

Som inspiration kan du kigge på tidligere studenterprojekter via DTU’s digitale bibliotek DTU Findit.

Du kan også kontakte din studieleder for at drøfte dine faglige ideer. Det er ikke sikkert, at din studieleder kan pege på en bestemt vejleder, men måske din studieleder kan henvise dig i den rigtige retning eller give dig noget sparring, så du selv kan gå videre derfra.

Når du har fundet en vejleder, skal I sammen udarbejde et projektoplæg, som beskriver de vigtigste forhold omkring specialet (emne, titel, tidsplan m.m.).

Det er din vejleder, som tilmelder dit speciale i DTUs projektindberetningssystem. Sørg derfor for at tale projektoplægget godt igennem med din vejleder, inden det bliver indberettet, så I er helt enige om det, der står i oplægget.

Du får en bekræftelsesmail, når du er blevet tilmeldt specialet.

Tjek derfor din studentermail, inden du går i gang med projketet, for at være sikker på at tilmeldingen – og dermed al formalia omkring specialet - er på plads.

Læs mere om tilmelding til afsluttende projekter


 

Vil du lave dit speciale i samarbejde med en virksomhed?

Hvis du laver dit speciale i samarbejde med en virksomhed kan du måske finde et egnet specialeemnei projektbanken hos DTU Career Hub.

DTU’s juridiske afdeling, Jura og Kontrakter, har lavet en række guidelines og kontraktskabeloner, som du kan bruge når du indgår aftale om samarbejde med en virksomhed. Din vejleder har adgang til kontraktskabelonerne, så du skal spørge ham/hende om hvilken skabelon du skal bruge. Derudover har virksomheden måske også deres egen kontrakt du skal udfylde.

Du skal også være opmærksom på, at den kollektive ulykkesforsikring, Polyteknisk Forening har tegnet, ikke dækker under ophold i en virksomhed i ind- eller udland forbindelse med et projekt.

Udover din DTU vejleder skal du også have en kontaktperson eller vejleder i virksomheden, hvis du altså vælger at skrive med en virksomhed.

Læs mere om samarbejde med en virksomhed under ’Specialkurser’.

Læs mere om Forsikingsforhold for studerende

 

Har du brug for særlige vilkår?

Hvis du er SPS studerende og er bevilliget ekstra tid til eksamen, så kan du forud for projektet få bevilliget 3 ugers forlængelse af Projektet.

Du har fra SPS kontoret modtaget et afgørelsesbrev der omhandler ekstra tid (særlige vilkår). Det skal du fremvise som dokumentation til din projektvejleder. Din vejleder registrerer forlængelsen, når han eller hun indberetter projektet i Projektindberetningssystemet inden projektets startdato.

Har du spørgsmål om særlige vilkår kan du kontakte SPS-enheden på specialexamconditions@adm.dtu.dk.

Læs mere om dine muligheder for ekstra tid til eksamen og hvordan du søger særlige vilkår til eksamen

Her kan du finde mere information om kandidatspecialet