Specialkurser og virksomhedsprojekter

Et specialkursus giver dig mulighed for at tilrettelægge et kursus, som passer præcis til dig. Du kan også lave et specialkursus i samarbejde med en virksomhed.

Er du blevet interesseret i et specifikt emne, som ikke allerede dækkes af det eksisterende kursusudbud, eller har du behov for at tage et bestemt kursus i en anden form, på et andet tidspunkt eller med en ny indgangsvinkel, så kan et specialkursus være løsningen.

Specialkurser giver dig i høj grad mulighed for at arbejde med lige præcis det emne, du har lyst til.

I samarbejde med din vejleder kan du selv være med til at fastlægge, hvilke rammer kurset skal have, og hvordan det skal forløbe.

Et specialkursus bliver ofte oprettet i forbindelse med speciale, bachelor- eller diplomingeniørprojekter, for at du kan opnå større indsigt i eksperimentelle metoder eller teori, inden du påbegynder projektet.

Det er også en god måde at afprøve et fagområde, en vejleder og en evt. projektmakker på inden et større projekt. Desuden kan det give dig erfaringer med bestemte arbejdsformer.

Aftale og tilmelding

Kontakt den underviser eller det institut du mener, kan opfylde dine ønsker til et specialkursus.

Tilmeldingen foregår via instituttet, og den indgåede aftale er bindende for alle parter.

Det er en god idé, at du/I i gruppen afstemmer forventninger og ambitionsniveau til specialkurset, inden det går i gang.

Læs mere om tilmelding til kurser

Et specialkursus på DTU er et kursus, der oprettes specielt til en enkelt eller en gruppe af studerende.

Indholdet af specialkurset aftales mellem den/de studerende og en DTU-vejleder. Et specialkursus kan være på mellem 5 og 30 ECTS-point med spring på 2½ ECTS-point.

Læs mere om Specialkurser i  DTU's studieregler

Specialkursus i samarbejde med en virksomhed

Et specialkursus kan laves helt eller delvist i samarbejde med en virksomhed og kaldes da et virksomhedsprojekt eller et projektorienteret forøb.

Specialer, bachelor- og diplomingeniørprojekter kan også udføres som et virksomhedsprojekt.

Hvad får du ud af et virksomhedsprojekt?

Ved at gennemføre et virksomhedsprojekt får du en forsmag på det virkelige arbejdsliv.

Du får lov til at opleve en virksomhed indefra, og du kan bidrage til virksomheden ved at lave et projekt, som virksomheden kan anvende i praksis.

Desuden vil den tætte kontakt til virksomheden give dig et netværk inden for netop dit fagområde og bidrage med relevante erfaringer til dit CV.

Sådan kommer du i gang med et virksomhedsprojekt

Det er op til dig selv at skabe kontakt til virksomhederne, men ofte kan instituttet være behjælpelig med at etablere kontakten.

Andre muligheder er at få kontakt gennem DSE’s messer, DTU Karrierecenters arrangementer eller DTU Career Hub.

Du kan også finde spændende virksomheder inden for dit fagområde ved at slå op i eksempelvis Bisnode, DSE Pejling eller Børsens gazellevirksomheder.

Hvis du gerne vil sende virksomhederne et CV eller en god ansøgning, kan DTU Karrierecenter være behjælpelig.

Aftale om virksomhedsprojekt

I forbindelse med et virksomhedsprojekt anbefaler vi, at du, DTU-vejlederen og virksomheden udarbejder en aftale om samarbejdet. Aftalen kan omhandle projekttitel/oplæg, arbejdsopgaver, forventet arbejds og mødetid samt et eventuelt ønske fra virksomheden om fortrolighed.

Inden du begynder på et virksomhedsprojekt, skal projektet indberettes til DTU’s Afdeling for Uddannelse og Studerende via et institut.

Økonomi og Forsikring

Du er berettiget til SU under et virksomhedsprojekt.

I nogle tilfælde tilbyder virksomheden en erkendtlighed til den studerende, hvilket bør indføres i kontrakten. Hvis du får en erkendtlighed, skal DTU underrettes, da det kan have effekt på din SU.

Vær også opmærksom på, om du er dækket af en forsikring under dit ophold på virksomheden. Læs mere om forsikringsforhold for studerende