Søg særlige vilkår til eksamen

Du har mulighed for at få bevilget ekstra tid, særlige hjælpemidler eller andre særlige vilkår til dine eksamener på DTU, hvis du for eksempel har et fysisk handicap, en psykisk diagnose eller er ordblind. Læs her om muligheden for at få særlige vilkår til eksamen, og hvordan du søger.

I hvilke tilfælde kan du få særlige vilkår til eksamen?

Du kan få bevilget særlige vilkår til eksamen, hvis DTU (Afdelingen for Uddannelse og Studerende, AUS) vurderer, at det er nødvendigt for at give dig samme muligheder som de andre studerende til eksamen. Det er også en forudsætning, at de særlige vilkår ikke sænker prøvens faglige niveau.

DTU (AUS) kan bevilge særlige vilkår til skriftlig eksamen på baggrund af disse forhold:

  • Hvis du har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse (f.eks. fysisk handicap, psykisk funktionsnedsættelse, ordblindhed m.m.). Funktionsnedsættelsen skal have væsentlig betydning for din mulige præstation til eksamen.
  • Hvis du har et andet modersmål og anden adgangsgivende eksamen end dansk, kan du – forudsat at prøven kun er på dansk – få bevilget ekstra tid til skriftlig eksamen på dine to første semestre i Danmark. Det gælder også, hvis du har en grønlandsk eller færøsk adgangsgivende eksamen.
  • Hvis du har tilsvarende vanskeligheder, for eksempel er i sidste måned af din graviditet eller ammer et spædbarn.

Du skal kunne dokumentere det forhold, der ligger til grund for bevillingen af særlige vilkår.

Læs mere om kravene til dokumentation i folderen 'Om at søge særlige vilkår til skriftlig eksamen'

 

Særlige tilfælde:

  • Høfeber: Kun i helt ekstraordinære tilfælde kan du få ekstra tid til skriftlig eksamen, hvis du har høfeber. Det forudsætter, at du har lægefaglig dokumentation, der meget præcist beskriver de allergiske forhold, hvornår på året du er generet, hvordan det påvirker dig i eksamenssituationen, og hvorfor medicin ikke kan afhjælpe problemet. Problemet skal beskrives grundigt både med dine egne ord på ansøgningsblanketten og i lægeerklæringen.
  • Generel angst: Hvis du lider af en dokumentarbar generel angst, som påvirker hele dit studieliv og din hverdag i øvrigt, kan det blive vurderet som en gyldig grund til at få særlige vilkår til skiftlig eksamen.
  • Eksamensangst: Eksamensangst er ikke en gyldig årsag til særlige vilkår til skriftlig eksamen. Du kan få hjælp til at håndtere din eksamensangst hos for eksempel Studenterrådgivningen.

 

Hvilke særlige vilkår kan du få bevilget?

Til skriftlige eksamener kan du få bevilget følgende særlige vilkår:

  • Ekstra tid. Normalt tildeles der 25 procent ekstra tid.

  • Brug af din egen medbragte computer, evt. med støtteprogrammer – også til eksamen, hvor hjælpemidler ellers ikke er tilladte. Det kan for eksempel være, hvis du er ordblind, svagtseende eller fysisk udfordret.

    Har du fået lov til at bruge din egen computer, kan du anmode om, at eksamensopgaven bliver udleveret på et USB-stik. Det er dog ikke muligt, hvis eksamen er digital. Hvis du vil aflevere eksamen på USB-stik, skal du på forhånd informere din underviser.

  • Særlige fysiske rammer. Det kan for eksempel være, hvis du er fysisk udfordret og har behov for et hæve-sænkebord, eller hvis du er meget lydsensitiv eller lider af social angst.

  • Andet. For eksempel støjdæmpende høretelefoner, bordlampe med særligt lys, m.m. Hvis du er diabetikere kan du også få tilladelse til at bruge din mobiltelefon til overvåge din diabetes.

Læs mere i studiereglerne om særlige vilkår til skriftlig eksamen

 

Hvis du har fået lov til at anvende din egen medbragte computer til skriftlig eksamen, kan du bestille eksamensopgaven udleveret på USB-stik til ikke-digitale eksamener.

Ansøgningsblanket om USB-stik til skriftlig eksamen

Hvis du ønsker at aflevere eksamen på USB-stik, skal du på forhånd informere din underviser om det.

Fristerne for at bestille eksamensopgaven udleveret på USB-stik er som følger:

  • Ordinær vintereksamen efter efterårets 13-ugers periode:
    1. november
  • Eksamen efter 3-ugers periode i januar:
    sidste dag i eftertilmeldingsperioden
  • Ordinær sommereksamen efter forårets 13-ugers periode:
    15. april
  • Eksamen efter 3-ugers periode i juni:
    sidste dag i eftertilmeldingsperioden
  • Eksamen efter 3-ugers periode i juli:
    sidste dag i eftertilmeldingsperioden
  • Reeksamen og eksamen efter 3-ugers periode i august:
    sidste dag i eftertilmeldingsperioden

Se tilmeldingfrister for eksamen

Hvis du er blevet bevilget særlige vilkår til skriftlig eksamen, gælder bevillingen af særlige vilkår også til mundtlig eksamen. Men du skal aftale den nødvendige tid med den kursusansvarlige.

Det er vigtigt, at du har aftalen på plads senest en måned inden den mundtlige eksamen.

Læs mere i studiereglerne om særlige vilkår til mundtlig eksamen

Længerevarende projekter og særlige vilkår i gruppeprojekter

Ved længerevarende projekter kan du søge om forlængelse af projektperioden. Proceduren er som ved særlige vilkår til mundtlig eksamen, da disse projekter administrativt varetages af de kursusansvarlige på institutterne.

Læs mere i studiereglerne om særlige vilkår til eksamen.

Afsluttende projekter

Hvis du har fået bevilget særlige vilkår til skriftlig eksamen, og denne bevilling også omfatter perioden for det afsluttende projekt på din uddannelse (diplomingeniørprojekt, bachelorprojekt eller kandidatspeciale) kan du af vejleder forud for projektets start få op til tre uger ekstra til at skrive projektet.

Læs mere i studiereglerne om særlige vilkår til eksamen.

Hvis du ønsker at søge om ændring af evalueringsformen i et af dine kurser (f.eks. fra skriftlig til mundtlig) på grund af særlige omstændigheder, skal du rette henvendelse til Studieadministrationen, som vurderer din anmodning og tager en dialog med din underviser/kursusansvarlige.

Læs mere i studiereglerne om eksamensformer

Søg særlige vilkår til skriftlig eksamen

I folderen 'Særlige vilkår til skriftlig eksamen' kan du læse, hvordan du udfylder ansøgningsblanketten, og hvilke krav der er til dokumentation

Ansøgningsfrister

  • 1. november til vintereksamen
  • 15. april til sommereksamen
  • 1. juli til reeksamensperioden i august

SPS og ansøgning om særlige vilkår

Når du ansøger om SPS i SPS-henvendelsesportalen, kan du samtidig sætte kryds i et felt, der hedder ’Ekstra tid til skriftlig eksamen’ og ’Brug af egen medbragt computer etc.’ (ordblinde og svagtseende).

Hvis du sætter kryds i det ene eller begge felter, vil AUS behandle det som en ansøgning om særlige vilkår til skriftlig eksamen.

Hvis du har behov for ’Særlige fysiske rammer’ eller ’Andet’ skal du benytte blanketten, som du finder længere oppe på siden her. I blanketten kan du kan uddybe din begrundelse.

Sådan behandler vi din ansøgning

Din ansøgning bliver behandlet i Afdelingen for Uddannelse og Studerende, AUS.

Sagsbehandlerne har tavshedspligt, og dine oplysninger samt udfaldet på din ansøgning behandles derfor fortroligt.

AUS træffer afgørelse på baggrund af ansøgningen og den medsendte dokumentation.

Hvornår og hvordan får du svar?

Du vil få svar på din ansøgning på din studentermail to til tre uger efter ansøgningsfristen.

Du kan få tildelt særlige vilkår, der er gældende fra alt mellem et semester og til resten af din studietiden. Det vil fremgå af afgørelsesbrevet, hvor længe du er blevet tildelt særlige vilkår. Hvis du skal søge igen, vil fristen for en ny ansøgning også fremgå af afgørelsesbrevet.

Det kommer ikke til at stå på dit eksamensbevis, at du har haft særlige vilkår til eksamen.

Husk at tage dit afgørelsesbrev med til eksamen

Til eksamen skal du fremvise dit afgørelsesbrev om særlige vilkår til eksamenstilsynet. Du kan vise brevet via mobiltelefon eller computer.

Eksamener uden for DTU

Hvis du som DTU-studerende tager kurser på andre universiteter, kan du ikke bruge DTU’s regler.

I stedet skal du orientere dig om det pågældende universitets regler og procedurer for særlige vilkår. Dette gælder også, hvis du er på en samarbejdsuddannelse i Danmark eller i udlandet.

Læs mere i studiereglerne om særlige vilkår til eksamen