Studieplanlægning - sådan lægger du din studieplan

Læs her, hvordan du laver en god studieplan, der overholder regler, krav og tidsfrister.

Hvad er en studieplan?

Studieplanen er en plan for, hvilke kurser du skal tage i løbet af din uddannelse - og i hvilken rækkefølge. Din studieplan er et vigtigt værktøj i din uddannelse, den er med til at sikre, at du når at følge de kurser, du skal og ønsker, samt at du har plads til f.eks. at tage på udveksling.

Du skal selv sørge for at udfylde og indsende din studieplan, og det er dit ansvar at sikre, at din studieplan overholder reglerne for dit studium.

Du skal udarbejde og indsende din første studieplan i forbindelse med studiestartsprøven - senest fire uger efter studiestart.

Det er en god idé at give din studieplan et gennemsyn inden hvert semester, i den periode hvor du skal tilmelde dig kurser for det næste semester.

Værktøjer til din studieplanlægning

Når du skal lave en studieplan, har du brug for din studieordning, kursusbasen og planlægningsværktøjet Studieplanlæggeren.

  • Din studieordning indeholder information om hele din uddannelse. Her kan du se, hvilke kurser du skal og kan have og finde vigtige regler og tidsfrister for din uddannelse. 
    Se studieordninger for alle DTU's uddannelser 

  • Kursusbasen er en oversigt over alle de kurser, DTU udbyder. Her finder du kursusbeskrivelser, info om eksamensform, eksamensplacering, læringsmål, kursusansvarliges kontaktinformationer  m.m.

  • Studieplanlæggeren er det værktøj, du bruger til at lave din studieplan. Det er også her, du til- eller afmelder dig dine kurser.

Kom godt i gang med din studieplan

  • Læs din studieordning igennem, og orienter dig om obligatoriske kurser, regler, krav og tidsfrister.
  • Hent hjælp i vejledningen til Studieplanlæggeren, hvor du kan se, hvordan du lægger kurser ind i planen, hvordan du selv opretter midlertidige placeholders for eksempelvis praktik (diplomingeniør), afsluttende projekter m.m. 
  • Begynd med at hente alle de kurser, som er obligatoriske for dig, ind i din kursuskurv i studieplanlæggeren, så de er lige til at trække over i selve planen. Herefter kan du hente de valgfri kurser ind.
  • Sæt alle dine kurser ind i de semestre, hvor de skal ligge.
  • Når du har sat alle kurser ind, kan du gennemgå din studieplan efter tjeklisten herunder.

Tjekliste til din studieplan

Brug tjeklisten her for at sikre dig, at din studieplan overholder de regler, krav og frister, der gælder for dit studium.

  • Inderholder din studieplan det korrekte antal ECTS-point for hele din samlede uddannelse?
    Du kan se i din studieordning, hvor mange ECTS point du skal have, for at afslutte hele uddannelsen. Det er f.eks.180 ECTS for civilbachelorstuderende, 210 for de fleste diplomingeniøruddannelser og 120 ECTS for kandidatuddannelser.
  • Lever din studieplan op til de faglige krav?
    Du skal sikre dig, at du får gennemført alle obligatoriske kurser og elementer, fx. praktik (diplomingeniøruddannelser) og afsluttende projekter, som fremgår af din studieordning.
  • Tager din studieplan højde for dine egne ønsker om udveksling?
    Hvis du ønsker at tage en del af din uddannelse i udlandet, skal du huske at gøre plads til det i din studeplan.
  • Afspejler din studieplan den faglige progression i uddannelsen?
    Du skal være opmærksom på, at nogle kurser skal tages før andre.
  • Holder din studieplan sig inden for den maksimale studietid for din uddannelse?
    Din studieplan skal gøre det muligt for dig, at færdiggøre din uddannelse inden for den tid, du maksimalt har til det. Se din studieordning.
  • Lever din studeplan op til studieaktivitetskravet?
    Der er et krav om, at du skal bestå 5 ECTS hvert år som minimum. Det skal din studieplan give mulighed for. Læs mere om studieaktivitetskravet
  • Kan du bestå førsteårsprøven, hvis du følger din plan?
    Dette er kun relevant for studerende på diplomingeniør- og bacheloruddannelserne.

Tjek også, at dine kurser og eksamener ikke overlapper, og at du giver dig selv de bedste vilkår ift. at udvikle og udforske din faglighed:

  • Er der overlap i skemaplacering af dine kurser?
    Det er vigtigt at du undgår overlap af kurser og eksamener i din studieplan.
  • Er du tilfreds med eksamensplaceringen i de enkelte semestre?
    Det kan være, at der er for mange eller for få eksamener i hvert semester.
  • Har du plads til at ændre på dine kurser i den valgfrie del, hvis du ændrer fagligt fokus?
    Det kan være relevant, at din studieplan giver mulighed for at justere i dine valgfri kurser, hvis du fx i løbet af dit studium beslutter, at du vil ind på en bestemt kandidatuddannelse.
  • Har du den faglighed, det fokus, den specialisering i din uddannelse, du ønsker? Eller giver din plan dig mulighed for at få den?

Kursustilmelding

Husk at tilmelde dig dine kurser

Når kurserne ligger i din studieplan i kommende semestre, er det ikke det samme som en tilmelding til kurset. Du skal derfor altid huske at tilmelde dig dine kurser.

Se her, hvordan du tilmelder dig kurser