Diplomingeniørpraktik

Vær opmærksom på at det er de generelle regler, der er beskrevet i nedenstående tekst. Der kan yderligere være retningsspecifikke regler, som så fremgår af studieordningen for uddannelsesretningen (Se 'Min studieordning')

Ingeniørpraktik

Den studerende skal i ingeniørpraktik i en dansk eller udenlandsk virksomhed, som afspejler den studerendes uddannelsesretning. Praktikopholdet har et omfang på 30 ECTS-point (et semester) svarende til et forløb i en virksomhed på 100 arbejdsdage (svarende til 20 arbejdsuger). De 20 uger er eksklusive ferie og helligdage. Herudover er der afsat 2 uger til rapportskrivning. Praktikken er placeret på 5. eller 6. semester - undtaget Arktisk Byggeri og Infrastruktur, Fiskeriteknologi og Global Business og Teknologi, hvor det typisk ligger på 6. eller 7. semester.

Praktikken tilrettelægges med udgangspunkt i professionens erhvervsforhold og kompetencebehov. I kombination med de øvrige uddannelseselementer bidrager praktikken til, at den studerende udvikler professionelle ingeniørkompetencer.

Formålet med praktikken er, at den studerende får indblik i en virksomhed, teknisk såvel som organisatorisk. Samtidig får den studerende lejlighed til at prøve sig selv af i arbejdsmæssige situationer i en virksomhed og forøger sin almene og tekniske modenhed. I praktikken lærer den studerende at løse ingeniørmæssige opgaver og at samarbejde med andre faggrupper.

Praktikaftale og praktikperiode
Praktikken er et samspil mellem tre parter: den studerende, virksomheden og DTU (praktikkoordinator og praktikvejleder). 

Den studerende er selv ansvarlig for at skaffe en praktikplads. Praktikkoordinator og DTU’s Karrierecenter kan kontaktes og bruges som sparringspartnere og som hjælp til ansøgningsprocessen, hvis det undtagelsesvist skulle vise sig umuligt at finde en praktikplads på egen hånd. Den studerende er også ansvarlig for at sikre, at de retningsspecifikke krav for påbegyndelse af praktik er opfyldt. Kravene fremgår i studieordningen under ’Ingeniørpraktik, retningsspecifikke retningslinjer’.

Praktikkoordinatoren og DTU-vejleder skal godkende den studerendes praktiksted, inden praktikken påbegyndes. På nogle institutter er praktikkoordinatoren ansvarlig for, at den studerende får en DTU-praktikvejleder, mens det på andre institutter er den studerende selv, der skal finde en vejleder.

Praktikvejlederen skal være en fastansat VIP med forskningsforpligtelse (dog kan en adjunkt også være praktikvejleder) eller en fastansat underviser uden forskningsforpligtelse. Praktikvejlederen er ansvarlig for, at praktikforløbet og praktikaftalen registreres i Projektindberetningssystemet så tidligt som muligt og i god tid inden påbegyndelse af praktikken. Praktikvejlederen skal deltage i et møde mellem virksomhed og studerende undervejs i praktikforløbet med henblik på at understøtte den studerendes læreproces. Vejlederen giver desuden en mundtlig og/eller skriftlig tilbagemelding til den studerende efter praktikforløbets afslutning og bedømmer den studerendes praktikrapport (bestået/ikke bestået).

Virksomheden skal sikre, at den studerende får tilknyttet en faglig vejleder, der kan understøtte den studerende i udførelsen af det praktiske arbejde.

For at få et sammenhængende praktikforløb anbefales det, at den studerende ikke følger undervisning sideløbende med praktikken. Skulle dette undtagelsesvis forekomme, forlænges praktikperioden tilsvarende, så den samlede praktikperiode i virksomheden stadig er 100 arbejdsdage.

Praktikken skal som hovedregel gennemføres som hele arbejdsdage i en virksomhed. Praktikken kansom undtagelse gennemføres på deltid under forudsætning at, at den studerende kan opfylde kravet om maksimal studietid. Hvis praktikken undtagelsesvis gennemføres på deltid, skal praktikperioden samlet set stadig svare til 100 dage på fuld tid. Den studerende og virksomheden skal være  enige om et praktikforløb på deltid.

Det er undtagelsesvist muligt at dele praktikken op i to sammenhængende perioder, hvis den studerende og virksomheden er enige om det. Som udgangspunkt skal praktikken i de to praktikperioder gennemføres i samme virksomhed, og den studerende skal leve op til læringsmålene for praktikken i det samlede praktikforløb. Praktikkoordinator kan give lov til, at praktikken ikke foregår i samme virksomhed, hvis der er relevant begrundelse herfor. Praktikkoordinator beslutter i dette tilfælde efter dialog med den studerende, hvordan praktikrapporten skal udarbejdes, så den omfatter begge forløb.

Praktikken er lønnet. Er den undtagelsesvist ulønnet, kan der søges om SU i praktikperioden. Den studerende kan under ulønnet praktik modtage en erkendtlighed i form af en mindre økonomisk påskønnelse fra en virksomhed mv. Beløbet må  ikke ydes som en på forhånd fastsat indkomst i lighed med en lønindkomst. 

Læringsmål for praktik
Der er fastsat læringsmål for praktikken. Læringsmålene er opdelt i generelle læringsmål, der gælder for alle studerende uanset diplomingeniørretning, og retningsspecifikke læringsmål, der gælder for studerende på den enkelte diplomingeniørretning.

De studerende skal i praktikrapporten leve op til en væsentlig del af læringsmålene for praktikken. Det er obligatorisk for alle studerende at leve op til læringsmål nr. 2, se nedenfor, da alle diplomingeniørstuderende skal udvikle forretningsforståelse i løbet af deres uddannelse. Det er også obligatorisk for alle studerende at begrunde, hvorfor de eventuelt ikke gennemgår bestemte læringsmål i praktikrapporten.

Generelle læringsmål for ingeniørpraktik
Den studerende

  1. kan selvstændigt benytte sine faglige kompetencer ved løsning af praktiske, ingeniørmæssige problemer
  2. har kendskab til den sociale, tekniske og forretningsmæssige kontekst for ingeniørarbejde
  3. kan arbejde selvstændigt og tage ansvar for egen læring og faglig fokusering
  4. kan indgå i (tværfaglige) team
  5. kan beskrive praktikstedets virksomhedskultur
  6. kan planlægge og gennemføre ingeniørarbejde ud fra relevante forudsætninger og krav
  7. har viden om implementering af ingeniørløsninger inden for fagområdet
  8. kan dokumentere sit arbejde.

De retningsspecifikke læringsmål for praktikken findes under afsnittet ’Ingeniørpraktik, retningsspecifikke retningslinjer’ i retningens studieordning.

Praktikrapport og bedømmelse
Ingeniørpraktikken godkendes på grundlag af dokumentation fra virksomheden og en rapport udarbejdet af den studerende.

Praktikrapporten kan, efter aftale med praktikvejleder, bestå af flere delrapporter. Rapporten/delrapporterne skal som minimum indeholde følgende:

  1. praktikskema 1 ”På vej i praktik” som findes på student.dtu.dk 
  2. en beskrivelse af forløbet i virksomheden (fx dag-/ugebog)  
  3. en beskrivelse af virksomheden, forretningsgrundlag og organisation  
  4. en rapport med behandling af et fagligt emne, hvori det f.eks. beskrives, hvilke ingeniørmæssige opgaver der er løst  
  5. praktikskema 2 "Tilbage fra praktikken" der kan findes på student.dtu.dk med den studerendes identifikation af og refleksion over vedkommendes personlige og faglige udbytte af praktikopholdet.

Rapporten udarbejdes løbende og udføres som selvstændigt arbejde uden for arbejdstiden. Materialet til rapporten indsamles i samråd med virksomheden. Den endelige redigering af rapporten foretages ved praktikkens afslutning. Rapporten afleveres senest 10 arbejdsdage efter praktikkens afslutning til DTU-vejlederen og virksomhedsvejlederen.  

I forbindelse med afslutningen af praktikken foretager både den studerende og virksomheden (virksomhedsvejlederen) en skriftlig evaluering af praktikforløbet ud fra et evalueringsskema. Evalueringen afleveres til DTU-vejlederen, som medtager evalueringerne i bedømmelsen af den studerende.    

Praktikforløbet bedømmes af DTU-vejlederen med bestået/ikke-bestået. Desuden tilbyder DTU-vejlederen en mundtlig og/eller skriftlig tilbagemelding til den studerende.

Iværksætterpraktik
Studerende, der har startet egen virksomhed med et projekt af relevans for den studerendes uddannelsesretning, har mulighed for at tilrettelægge praktikken i egen virksomhed. Praktikkoordinator skal vurdere, om det er fagligt relevant for den studerende at arbejde med projektet gennem praktik i egen virksomhed. I vurderingen indgår bl.a. projektets faglige potentiale, modenhed samt om projektet er anerkendt, eksempelvis via en anerkendelse/pris.

Praktikforløb i egen virksomhed tilrettelægges, så den studerende kan leve op til en væsentlig del af læringsmålene for ingeniørpraktikken samt kravene til praktikrapporten. Det er et krav for praktik i egen virksomhed, at virksomheden udgøres af minimum to ansatte. Praktikvejleders opgaver justeres, hvis den studerende ikke har en virksomhedsvejleder.

Uddybende spørgsmål om iværksætterpraktik rettes til praktikkoordinator for den pågældende diplomingeniørretning.

Fritagelse for praktik
Studerende med praktikerfaring fra en relevant erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse inden for det pågældende uddannelsesområde kan søge om fritagelse fra praktikken. Alle tildelinger af fritagelse for praktik sker efter ansøgning og på baggrund af en konkret, individuel vurdering. Afgørelse om fritagelse for praktik ligger hos studielederen.

Derudover kan studerende i særlige tilfælde søge om fritagelse for praktik på baggrund af omfattende og særligt relevant erhvervserfaring. Et studiejob kan, som udgangspunkt, ikke træde i stedet for praktik.

Ansøgning sker via ansøgningsblanket, der kan findes på student.dtu.dk under ''Ansøg om/Søg om fritagelse fra diplomingeniørpraktik'. Den studerende skal i ansøgningen redegøre for, hvordan vedkommende under sin uddannelse og/eller i kraft af sin erhvervserfaring har beskæftiget sig med arbejdsopgaver, som har gjort den studerende i stand til at opfylde læringsmålene for praktikken. Ansøgningen sendes til praktik@adm.dtu.dk.

Den studerende kan klage over et afslag på fritagelse for praktik. Klagen, som skal være skriftlig og begrundet, indgives til DTU, Afdelingen for Uddannelse og Studerende via praktik@adm.dtu.dk. Vedrører klagen den faglige vurdering, er klagefristen 4 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt klageren. Efter DTU har revurderet sagen, sendes klagen til Kvalifikationsnævnet i regi af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Vedrører klagen retlige spørgsmål (fx at sagen ikke er behandlet i overensstemmelse med love/bekendtgørelser eller forvaltningsretlige grundsætninger), behandles den af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Fristen for indgivelse af klage er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt den studerende. Klagen indgives til DTU via studenterklager@dtu.dk, der afgiver en udtalelse, som den studerende får lejlighed til at kommentere inden for en frist af 14 dage. DTU sender klagen til styrelsen vedlagt udtalelsen og den studerendes eventuelle kommentarer hertil.