Søg merit under uddannelsen

Under din uddannelse på DTU har du mulighed for at få merit for kurser, du tager på andre videregående uddannelsesinstitutioner enten i Danmark eller i udlandet. Her får du et overblik over, hvilke kurser der kan give merit, og hvordan du søger om merit.

Hvilke kurser kan du få merit for?

Du kan kun få merit for kurser uden for DTU, hvis kursernes faglige niveau svarer til niveauet på den uddannelse, du læser på DTU:

  • Hvis du læser på diplomingeniøruddannelsen, skal kurser, du tager uden for DTU, minimum være på professionsbachelor- eller diplomingeniørniveau, dvs. fra en ingeniørhøjskole, en professionshøjskole eller et universitet.
  • Hvis du læser på civilbacheloruddannelsen, skal kurser, du tager uden for DTU, være på universitetsniveau. Du må dog have op til 10 ECTS-point på diplomingeniørniveau som en del af de valgfrie kurser på din bacheloruddannelse.
  • Hvis du læser på kandidatuddannelsen, skal kurser, du tager uden for DTU, være på kandidatniveau. Du må dog have op til 10 ECTS-point på civilbachelorniveau som en del af de valgfrie kurser på din kandidatuddannelse.

Særligt for ’generelt ingeniørfaglige kurser’

På bachelor- og kandidatuddannelsen skelner DTU mellem, om kurser fra andre universiteter er specifikt ingeniørfagligt eller generelt ingeniørfagligt.

DTU definerer et kursus som generelt ingeniørfagligt, hvis kursets indhold ikke er et teknisk-naturvidenskabeligt, men det alligevel ligger inden for DTU-uddannelsesretningens læringsmål.

Generelt ingeniørfaglige kurser kan kun du kun få merit for som erstatning for dine valgfrie kurser, og der er et loft for, hvor mange ECTS-point du må tage inden for kategorien generelt ingeniørfaglige kurser:

  • 15 ECTS-point på bacheloruddannelsen
  • 10 ECTS-point på kandidatuddannelsen

Du kan ikke få merit for

  • Kurser, som skal erstatte bindende kurser.
  • Afsluttende projekter. I din studieordning kan du se reglerne for det afsluttende projekt og læse om mulighederne for at udarbejde projektet i udlandet.
  • Kurser taget som enkeltfag
  • Kurser, du har taget som enkeltfag, mens du er indskrevet på en ordinær heltidsuddannelse på DTU.
  • Sprog- og kulturkurser
  • ECTS-point ud over det antal ECTS-point din uddannelse er normeret til.

Vær også opmærksom på, at du skal bestå et vist antal ECTS-point på DTU, for at få et afgangsdiplom fra DTU:

  • På diplomingeniøruddannelsen og bacheloruddannelsen skal du som minimum bestå kurser og projekter på DTU svarende til 90 ECTS-point (Arktisk Byggeri og Infrastruktur og Fiskeriteknologi dog minimum 105 ECTS-point, og Eksport og Teknologi minimum 120 ECTS-point) for at opnå diplom for en heltidsuddannelse på DTU.
  • På kandidatuddannelsen skal du som minimum bestå kurser og projekter på DTU svarende til 60 ECTS-point for at opnå diplom for en heltidsuddannelse på DTU.

Denne regel gælder ikke ved før-start-merit.

Hvis du har bestået kandidatkurser på din bacheloruddannelse

Er du kandidatstuderende, og har du allerede på din bachelor- eller diplomingeniøruddannelse bestået et kursus, der ligger i gruppen af generelle retningskompetencer eller teknologisk specialisering på din kandidatuddannelse?

Læs, hvordan du skal forholde dig i reglerne for tilmelding til kurser.

Sådan søger du

1. Søg om forhåndsgodkendelse

Før du søger ind på et kursus på et andet universitet, skal du søge om en forhåndsgodkendelse på DTU, så du er sikker på, at kurserne kan indgå i din uddannelse på DTU.

Du søger om forhåndsgodkendelse af merit via det elektroniske meritsystem: merit.dtu.dk

Det kan tage op til 8 uger at behandle en ansøgning om forhåndsgodkendelse. Så søg i god tid, og vær også opmærksom på tidsfristerne på det universitet, du søger ind på.

Du kan godt søge om forhåndsgodkendelse af flere kurser, end du har plads til i din studieplan. Det gør du ved at markere kurserne som planlagte eller backup-kurser i meritsystemet. Backup-kurser bliver vurderet i forhold til merit, men de bliver ikke medregnet i det samlede antal ECTS-point i din studieplan.

En god tommelfingerregel er, at du maksimalt bør søge forhåndsgodkendelse af dobbelt så mange kurser, som du planlægger at tage.

2. Søg om endelig merit

Når du har bestået de kurser, du har fået forhåndsgodkendt, skal du søge merit for dem, så de bliver overført til din uddannelse.

Du søger om endelig merit søger i det elektroniske meritsystem: merit.dtu.dk

Det skal din ansøgning om forhåndsgodkendelse og merit indeholde:

  • Kursusbeskrivelse
  • Dokumentation for niveau
  • Dokumentation for arbejdsbelastning (antal ECTS/credits)
  • Ved ansøgning om endelig merit: dokumentation for, om kurserne er beståede eller ikke beståede, og en officiel beskrivelse af den karakterskala, kurset er bedømt efter.

Sådan lægger du kurser uden for DTU i din studieplan

Et forhåndsgodkendt kursus, vil ikke fremgå af Studieplanlæggeren. Husk derfor at lægge et selvoprettet kursus ind i din studieplan. Når du har fået godkendt din endelige merit, vil kurset blive registreret i Studieplanlæggeren og du kan slette dit selvoprettede kursus.

Hvordan og hvornår får du svar på din ansøgning om merit?

Du får en skriftlig afgørelse på din ansøgning om merit. Afgørelsen bliver sendt til din studentermail, og den vil fremgå af www.merit.dtu.dk.

Afgørelsen om merit er først gældende, når den skriftlige afgørelse foreligger.

Den samlede sagsbehandlingstid for merit er ca. 8 uger fra DTU har modtaget din ansøgning.

Sagsbehandlingstiden kan være længere, hvis der er mangelfulde oplysninger eller dokumentation

 

Hvad kommer der til at stå på dit eksamensbevis?

De uddannelseselementer, du får merit for, vil blive skrevet på dit DTU-diplom med bedømmelsen 'Bestået'. Dette gælder både før-start-merit og merit under uddannelsen.

Hvis der er tale om et kursusfra en anden dansk uddannelsesinstitution, og kurset er bedømt på 7-trinsskalaen, bliver denne bedømmelse skrevet på dit diplom.

 

Klage over meritafgørelse

Hvis du ikke får imødekommet din meritansøgning, har du mulighed for at klage over afgørelsen.

Læs mere om dine muligheder for at klage over en meritafgørelse

Har du spørgsmål eller brug for vejledning?