Søg dispensation

Hvis du er kommet i konflikt med DTU’s studieregler, kan du kun fortsætte dit studie, hvis du får en dispensation fra reglerne. Du skal selv søge om dispensation, og DTU’s dispensationsudvalg tager stilling til, om din ansøgning kan imødekommes.

Når du læser på DTU skal du følge DTU’s studieregler. Studiereglerne er de regler, der gælder for at gennemføre en uddannelse på DTU. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i studiereglerne. Du kan finde de generelle studieregler i DTU’s regelsamling. De specifikke regler, der gælder for din uddannelsesretning, finder du i din studieordning.

Under særlige forhold kan DTU give dispensation, så du kan fortsætte dit studie, selv om du er kommet i konflikt med studiereglerne.

For at få dispensation skal du indsende en ansøgning, der beskriver og dokumenterer det forhold, der gør, at du ikke kan overholde DTU’s regler.

Som udgangspunkt giver DTU's dispensationsudvalg dig kun dispensation, hvis du i din ansøgning kan dokumentere en særlig omstændighed, som har gjort det nødvendigt for dig at at søge dispensation. Dvs. hvis der er sket ting i dit liv, som du ikke selv er skyld i eller ikke har kunnet planlægge dig ud af.

Eksempler på særlige omstændigheder, der kan begrunde en dispensation:

  • Egen sygdom
  • Alvorlig sygdom/dødsfald i nærmeste familie, (forældre, søskende, børn, partner)
  • Funktionsnedsættelse, hvor evt. specialpædagogisk støtte ikke kompenserer tilstrækkeligt
  • Borgerligt ombud som domsmand eller nævning
  • Værnepligt
  • Sport på eliteniveau
  • Iværksætteri
  • Hverv som forperson eller bestyrelsesmedlem i en frivillig organisation som for eksempel Polyteknisk Forening eller DSE.

Du kan som udgangspunkt ikke få dispensation for:

  • Erhvervsarbejde, frivilligt arbejde, udvalgs- og nævnsarbejde
  • Boligproblemer eller økonomiske problemer
  • Manglende kendskab til reglerne for uddannelsesretningen
  • Manglende struktur og planlægning
  • Udokumenterede PC-problemer eller trafikale udfordringer (ved ansøgning om ekstra eksamensforsøg).

Dispensationsudvalget vurderer alle ansøgninger om dispensation individuelt. Så du kan godt få dispensation af årsager, som ikke passer præcis med de forhold, der er beskrevet her. Tag en snak med Studievejledningen om dine muligheder for at få dispensation.

Kravene til indhold og dokumentation i en dispensationsansøgning er forskellige afhængigt af, hvilken type dispensation du søger. Under beskrivelsen af hver dispensaitonstype kan du se, hvilke krav der gælder for dig. 

En typisk ansøgning om dispensation skal indeholde:

En motiveret ansøgning

  • Fortæl, hvad du søger dispensation for.
  • Beskriv de særlige forhold, der gør, at du er kommet i konflikt med DTU’s regler, og som du mener, kan berettige dig til en dispensation.
  • Hold den motiverede ansøgning inden for 2.000 tegn. Det svarer til en normalside.

En fremadrettet plan

  • Beskriv for eksempel, hvad du fremadrettet vil gøre anderledes, så du ikke kommer i konflikt med DTU’s regler igen.
  • Hvis du søger om dispensation for krav og tidsfrister, bør du vedlægge en studieplan, der viser, hvordan og hvornår du planlægger at færdiggøre de kurser og aktiviteter, du mangler at bestå.

Dokumentation

Du skal medsende dokumentation for de særlige forhold, du nævner i din motiverede ansøgning. Handler din ansøgning for eksemepel om sygdom, skal du vedlægge lægelig dokumentation. Du betaler selv udgiften til en lægeerklæring. 

Evt. en udtalelse fra din studieleder

I nogle tilfælde skal du vedlægge en studielederudtalelse. Det gælder, hvis:

  • Du søger om at påbegynde et afsluttende projekt før forudsætningskravene er opfyldt
  • Du søger om at udsætte afleveringsfristen for dit afsluttende projekt
  • Din medsendte studieplan indeholder et eller flere semestre, hvor du planlægger at tage mere end 30 ECTS-point
  • Du søger om en ændring i forhold til din studieordning.

Alle dokumenter, både din ansøgning og relevante bilag, skal uploades i pdf-format; ellers kan dispensationsudvalget ikke se dem.

Er du i konflikt med flere regler på samme tid, skal du stadig kun oprette én dispensationssag. Du uploader derfor én samlet dispensationsansøgning med en samlet forklaring på årsagerne til, at du er i kommet konflikt med DTU’s studieregler.

Når du søger dispensation i dispensationssystemet, kan du angive en eller flere dispensationstyper. Skriv også øverst i din dispensationsansøgning, hvilken og/eller hvilke studieregler du søger dispensation for.

Hvis du er blevet bedt om at søge dispensation, fordi du er i konflikt med en eller flere studieregler på DTU, kan du søge frem til den ansøgningsfrist, der fremgår af det brev, du har modtaget fra DTU i din e-Boks.

Hvis du ikke er blevet bedt om at søge dispensation, men du ved, at du er/eller kommer i konflikt med en studieregel på DTU, eller du ønsker at søge om at få lov til at bryde med en studieregel på DTU, anbefaler vi i udgangspunktet, at du søger hurtigst muligt.

Vær opmærksom på, at der er møde i dispensationsudvalgene en gang om måneden. Her behandles dispensationsansøgninger, der er indsendt inden en given ansøgningsfrist.

Se her, hvornår dispensationsudvalgene holder møde, og hvornår der er frist for at sende en ansøgning til behandling

Du kan forvente en afgørelse på din ansøgning om dispensation 8-10 uger efter, dispensationsudvalget har behandlet din ansøgning. Dispensationsudvalgene mødes en gang om måneden og behandler ansøgninger, som er indsendt inden for ansøgningsfristen.

Se, hvornår dispensationsudvalgene mødes, og hvornår der er ansøgningsfrister

Hvis din ansøgning mangler dokumentation, eller hvis dispensationsudvalget beder om supplerende oplysninger, kan sagsbehandlingstiden blive forlænget.

 

Du kan fortsætte dit studie, mens din ansøgning om dispensation bliver behandlet.

Hold øje med din studentermail. Du får besked der, når der er svar på din ansøgning.

Se Studievejledningens videoguide om at søge dispensation for DTU's regler
Se Studievejledningens video-webinar om at søge dispensation